Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wat gebeurt er met Nederlandse kinderen uit IS-gebied?

Terroristische organisatie IS verliest op steeds meer plekken de macht in Syrië. Veel mensen die zich bij de groep aansloten zijn daarom gevlucht. Dat zijn vooral veel vrouwen en kinderen.

Nederlandse kinderen

In het gebied zitten ook ongeveer 175 Nederlandse kinderen. Zij zijn door hun ouders meegenomen naar Syrië of ze zijn daar geboren. Sommigen zitten in vluchtelingenkampen, anderen ergens anders in het land.

Kinderbescherming

Sommige ouders willen met hun kinderen terug naar Nederland. Als de kinderen uit IS-gebied naar Nederland komen, worden ze geholpen door een speciaal team van de Kinderbescherming. Verslaggever Bart zocht uit hoe ze dat doen.

Lange tijd had IS grote stukken van Irak en Syrië in handen. Ze wilden een eigen land: het kalifaat.

Er kwamen ook veel mensen uit andere landen naartoe, zoals uit Nederland. Maar het gebied van IS wordt steeds kleiner. Nu zijn ze alleen nog in twee dorpen de baas.

Er is veel discussie over Nederlandse kinderen in IS-gebieden. Kinderrechtenorganisaties wil dat de Nederlandse regering meer doet om de kinderen daar te helpen. De minister die over het onderwerp gaat, is nu aan het onderzoeken of de kinderen naar Nederland mogen komen.

Bekijk ook