Onderzoek: vaccinaties zijn écht niet gevaarlijk voor kinderen

Ouders hoeven echt niet bang te zijn om kinderen te vaccineren tegen ziektes als bof, mazelen en rode hond. Dat bevestigen wetenschappers in een nieuw groot onderzoek.

Onderzoek

De wetenschappers hebben veertien jaar lang 650.000 kinderen in Denemarken gevolgd. Ze wilden onderzoeken of kinderen met een vaccinatie meer risico liepen om autisme of andere stoornissen te krijgen. Uit het onderzoek blijkt dat dit niet zo is.

Vaccinatie

Een vaccinatie wordt ook wel inenting of prik genoemd. Bij zo'n prik krijg je een zwakke versie van een ziekte ingespoten, zodat je er niet ziek van wordt en je lichaam zich ertegen leert beschermen. Als je dan opnieuw in aanraking komt met de ziekte, herkent je lichaam het gevaar en schakelt hij de ziektekiemen uit. En dan word je dus niet ziek.

De laatste jaren zijn er steeds meer mensen die hun kinderen niet laten vaccineren, omdat ze bang zijn voor autisme. Deskundigen maken zich daar grote zorgen over.

Ook politici in de Tweede Kamer willen dat ouders beter geïnformeerd worden. Want hoe meer kinderen in Nederland zijn ingeënt, hoe minder een ernstige ziekte zich kan verspreiden.