Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Nederlandse zwembaden zitten vol met schimmels'

Als je naar het zwembad gaat, drijft er vaak van alles in het water rond. Jij hebt vast ook weleens pleisters of haren in het water gezien. Een onderzoeker uit Utrecht heeft ontdekt dat er ook allerlei schimmelsoorten leven in het zwembad.

De onderzoekster deed onderzoek in zeven zwembaden. Daar vond ze 79 soorten schimmels. Volgens haar zijn die er vooral bij een binnenzwembaden.

Van 42 schimmels kunnen mensen misschien ziek worden. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van je huid of pijn hebben bij het ademhalen.

Toch zegt de onderzoekster dat mensen niet meteen heel bang hoeven te worden. Sommige schimmels leven ook in badkamers en daar kan je tegen, zegt ze. Het gaat vooral mis omdat in het zwembad iedereen op blote voeten loopt en de schimmels zo verspreid worden.

Controles

De organisatie die in Nederland de zwemveiligheid regelt, wil dat zwembaden beter controleren hoe schoon het is. Ook gaan ze verder onderzoek doen.

Wij zijn benieuwd wat jij ervan vindt. Heb jij het gevoel dat zwembaden vies zijn? Reageer op de stelling:

723
Nederlandse zwembaden zijn vies.
Eens70.4%
Oneens29.6%

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken

Bekijk ook