Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Moet er een gebarentolk komen bij grote nieuwsgebeurtenissen?

Tijdens grote nieuwsgebeurtenissen moet op tv altijd een gebarentolk te zien zijn. Dat vindt een vereniging die opkomt voor mensen met een beperking.

Voor dove mensen is het soms lastig om groot nieuws te volgen, zoals vorige week tijdens de aanslag in Utrecht. Na die gebeurtenis was er op tv een live journaal te zien, maar daar was geen tolk bij.

In Nederland is een half miljoen mensen doof. Ongeveer 30.000 mensen zijn afhankelijk van gebarentaal.

Jeugdjournaal met gebarentolk

Nu kunnen dove mensen tot 9 uur 's ochtends naar het journaal met gebarentolk kijken. Ook het Jeugdjournaal in de ochtend wordt met een tolk gemaakt. Ook bij grote evenementen zoals Prinsjesdag is een tolk.

Lisa is een van de mensen die het nieuws over de aanslag in Utrecht vorige week niet goed kon volgen. Daarom plaatste ze dit op Twitter:

Lisa Hinderks
@enikheetlisa
Jongens, wordt het niet eens tijd dat er bij crisissituaties standaard een tolk Nederlandse Gebarentaal wordt ingezet bij persconferenties? Ik zat vandaag in Utrecht te stressen en me af te vragen wat er allemaal gebeurde #24Oktoberplein #utrecht #jekomternietin
4 jaar geleden