Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Groot protest bij grens tussen Israël en Gaza

Het is onrustig bij de grens tussen Israël en Gaza. Tienduizenden volwassenen en kinderen liepen vandaag mee met een protestmars. De Palestijnen doen dat al een jaar lang iedere zaterdag. Ze willen dat Gaza niet meer wordt afgesloten.

Gaza is arm en er is te weinig werk en eten. Veel ouders willen daarom samen met hun kinderen vluchten, maar de grens oversteken lukt niet. Overal staan hoge muren en hekken.

Wat is er aan de hand?

Dat het gebied is afgesloten, komt door een jarenlange strijd tussen Israëliërs en de Palestijnen. Ze maken ruzie over land in het Midden-Oosten. Over wie waar mag wonen en er de baas mag zijn.

Het was de bedoeling dat het protest van vandaag zonder geweld ging. Maar dat gebeurde niet. Nog voor de demonstratie begon, werd een Palestijnse man doodgeschoten.

Oplossing

Er wordt veel gepraat over een oplossing voor de problemen. Voorlopig is het nog onduidelijk of de protesten doorgaan.

Het NOS Jeugdjournaal is erop gewezen dat in het filmpje over protesten bij de grens bij Gaza enkele beelden zijn gebruikt die in Ramallah zijn gefilmd. Dit was een fout. We hebben de betreffende beelden op onze website inmiddels vervangen. Het YouTube bericht is verwijderd. De redactie gaat uitzoeken hoe deze fout heeft kunnen gebeuren en hoe we dit voortaan kunnen voorkomen.