Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Schamen voor ongesteldheid? Nergens voor nodig!'

Er wordt te weinig rekening gehouden met meisjes die op de basisschool al ongesteld worden. Dat zeggen deskundigen. Zij vinden dat basisscholen daar beter over na moeten denken.

Wat is ongesteld zijn?

In de puberteit verandert het lichaam van een meisje en wordt ze vruchtbaar. Vanaf dat moment komt iedere maand een eitje vrij. Als dat eitje het lichaam verlaat, zit daar bloed bij. Dat noem je ongesteld zijn of menstruatie.

De menstruatie duurt ongeveer 5 dagen. Veel meisjes en vrouwen gebruiken in die periode maandverband of tampons om het bloed op te vangen.

De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld rond hun 13de, maar eerder of later kan ook. Sommige meiden worden voor het eerst ongesteld op de basisschool.

Meiden vinden het vaak lastig om erover te praten. En op sommige scholen zijn er geen prullenbakjes in de wc waar je gebruikte maandverbanden en tampons weg kan gooien. In de video hierboven zie je hoe het is geregeld op een basisschool en op een middelbare school.

Wat moet er gebeuren?

Volgens deskundigen kunnen basisscholen een paar dingen doen om meiden te helpen:

- zorgen dat er altijd prullenbakjes zijn in de wc's

- zorgen dat er maandverband klaar ligt in de klas

- speciale lessen geven over ongesteld zijn, niet alleen aan meisjes, maar ook aan jongens

Binnenkort komt er ook een nieuwe emoji, een bloeddruppel. Die is bedoeld als symbool voor ongesteld zijn. Deskundingen hopen dat het hierdoor makkelijker wordt om te praten over ongesteldheid.

In deze video hoor je meer over de emoji:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.