Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Geen goede hulp voor kinderen met dyscalculie

Kinderen met dyscalculie krijgen lang niet altijd de hulp die ze nodig hebben. Dat zeggen deskundigen. Kinderen met dyscalculie hebben veel moeite met rekenen.

Wat is dyscalculie?

Dyscalculie is veel minder bekend dan dyslexie; daar heb je vast weleens van gehoord. Toch lijkt het best op elkaar. Alleen heb je bij dyslexie moeite met lezen en schrijven, en bij dyscalculie met cijfers en getallen. Rekenen dus. De hersenen van kinderen met dyscalculie zijn bij rekenen minder actief dan bij anderen. Hoe dat komt, is niet duidelijk. Wel dat je ermee geboren wordt.

En dat kan heel vervelend zijn, weet ook Sanne van 11. Zij weet sinds vorig jaar dat ze dyscalculie heeft. Sanne kreeg uiteindelijk wel hulp op school. Maar dat is lang niet op alle basisscholen zo. Terwijl het volgens deskundigen heel belangrijk is dat kinderen juist snel geholpen worden.

Als rekenen echt niet goed gaat, dan kan het zijn dat je op een lager niveau terecht komt dan je eigenlijk aan zou kunnen.

dyscalculie deskundige

Maar dat kost ook geld en dat is er niet voor kinderen met dyscalculie. Terwijl het er voor bijvoorbeeld dyslexie wel is. Deskundigen hopen dan ook dat dat snel anders wordt.