Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Sietske (11) heeft de ziekte van Lyme

Sietske van 11 heeft de ziekte van Lyme. Dat komt doordat ze vier jaar geleden is gebeten door een teek. Door de ziekte is ze vaak moe en heeft ze last van hoofdpijn en pijn in haar gewrichten. Volgens de Lymevereniging moet er meer hulp komen voor kinderen die de ziekte hebben.

Begrijpen

Je ziet niks geks aan Sietske. Dat is fijn, maar ook lastig. Sommige kinderen uit haar klas begrijpen soms niet waarom ze moe is. Ze heeft met de juf afgesproken dat ze soms eerder weg mag als het niet meer gaat.

Volgens de Lyme-vereniging worden kinderen die Lyme hebben vaak niet geloofd of begrepen. Daarom wil de vereniging dat de politiek meer gaat doen voor kinderen die de ziekte hebben.

Je kunt de ziekte van Lyme krijgen als je wordt gebeten door een teek. Die kleine beestjes leven in bossen, struiken en parken. Het lijkt een onschuldig beestje, maar sommige teken dragen de ziekte bij zich. Van Lyme kan je erg moe en misselijk worden.

Tijdens de Week van de Teek is er extra aandacht voor teken, omdat er nog maar weinig over bekend is. Nu het weer warmer wordt, zijn teken actiever. Volgens deskundigen is het daarom belangrijk dat je goed checkt op tekenbeten na het buitenspelen.

Bekijk ook