Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

IJsland is het best voor kinderen, Nederland op plek 6

IJsland is het land dat zich het beste houdt aan de rechten van kinderen. Dat zegt de organisatie KidsRights. Nederland staat op de zesde plek. Dat is heel hoog, als je je bedenkt dat er 181 landen op de lijst staan.

De makers van de lijst kijken onder andere naar de gezondheid, het onderwijs en naar de hulp aan kinderen die met problemen zitten.

Wat kan er beter?

In Nederland leven er 280.000 kinderen in armoede. Dat zijn er best veel voor een rijk land als Nederland. Verder gaat het minder goed als het om gezondheid gaat. Dat komt doordat minder kinderen gevaccineerd worden tegen mazelen. Daardoor zijn steeds meer kinderen niet goed beschermd tegen de ziekte.

IJsland staat op 1 omdat het onderwijs heel goed is, er weinig wordt gepest en om ze het belangrijk vinden dat kinderen hun stem laten horen. Ook andere Scandinavische landen scoren hoog.

Er wordt op school veel aandacht besteed aan leren discussiëren en daarbij is het juist goed als je het helemaal niet eens bent met je docent.

Rolien Créton

Veel Afrikaanse landen scoren erg laag op de lijst. Zo gaan nog lang niet alle kinderen daar naar school. Ook krijgen veel kinderen geen schoon drinkwater en is de hygiëne slecht, waardoor ze een grotere kans hebben om ziek te worden.