Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Grote insectenfabriek geopend om varkens te voeren

In Bergen op Zoom, een stad in de provincie Noord-Brabant, is een grote insectenfabriek geopend. Daar kweken ze miljoenen kleine insecten, om ze later aan dieren te kunnen voeren.

Larven

In de fabriek hebben ze allemaal jonge larves van vliegen. Die laten ze razendsnel opgroeien tot dikke vette larven. En die zijn perfect om aan varkens of kippen te geven.

Een larve is een diertje dat nog totaal niet lijkt op hoe het dier eruit ziet als het volwassen is. Veel insecten zijn eerst een larve voordat het bijvoorbeeld vliegen worden. In deze fabriek wachten ze niet tot de larven veranderen in vliegen.

In Nederland zijn een heleboel varkens die voer nodig hebben. De meeste varkens krijgen brokken als voer. Die bestaan vooral uit sojaplanten uit Brazilië, vis uit de oceaan en cassave, een soort wortel uit Azië.

Milieu

Het maken en vervoeren van die ingrediënten is behoorlijk slecht voor de natuur en het milieu. Volgens deskundigen zijn insecten een stuk beter. Die worden in de fabriek gekweekt en dat gebeurt milieuvriendelijker.