Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wat moet er gebeuren met Nederlandse kinderen in Syrië?

In Syrië wonen op dit moment ongeveer 170 Nederlandse kinderen van wie de ouders hebben gevochten voor terreurgroep IS. In de Tweede Kamer is vandaag gepraat over wat er met die kinderen moet gebeuren. Al lange tijd is daar veel discussie over.

Gisteren zijn voor het eerst twee Nederlandse kinderen die in Syrië zaten, teruggehaald naar Nederland. Hun ouders vochten voor IS en zijn tijdens die gevechten omgekomen.

De kinderen van 2 en 4 jaar oud woonden al een tijd alleen in een vluchtelingenkamp. De Nederlandse regering heeft ze teruggehaald en naar familie in Nederland gebracht.

Veel kinderrechtenorganisaties vinden dat ook de andere kinderen moeten worden opgehaald. Zij vinden dat de kinderen bescherming en hulp nodig hebben en beter in Nederland kunnen opgroeien.

Uitzondering

Maar de Nederlandse regering zegt dat voor deze twee kinderen een uitzondering is gemaakt. Omdat niemand in het vluchtelingenkamp voor hen kon zorgen, mochten ze naar Nederland.

De regering vindt het geen goed idee om alle kinderen terug te halen. Ze vinden het niet nodig, omdat de andere kinderen die nu leven in de vluchtelingenkampen wel een vader of moeder hebben. Ook vindt de regering het te gevaarlijk om de kinderen op te halen.

Wat is IS?

IS vocht voor een eigen land met strenge islamitische regels. Met heel veel geweld veroverden ze een paar jaar geleden steeds meer gebied in Syrië en Irak.

Uit allerlei landen kwamen mensen naar IS-gebied toe om daar te wonen of om mee te vechten. Zij waren het eens met de doelen van IS. Ook uit Nederland gingen mensen naar dit gebied toe, zoals de ouders van deze kinderen.

Inmiddels is IS verslagen. Veel aanhangers van IS zijn gedood of gevlucht. Een deel van de gevluchte IS'ers woont nu in vluchtelingenkampen.

Bekijk ook