Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Symen (13) had een angststoornis

Iedereen is weleens bang, bijvoorbeeld om ergens naartoe te gaan of omdat je een spreekbeurt moet geven. Dat is heel gewoon.

Bij sommige kinderen gaat dat bang zijn nog verder. Zo ver, dat je niet meer normaal kunt leven en zelfs in paniek raakt. Symen van 13 had daar ook een tijd last van.

Ik had ook wel van die aanvallen, dat ik weg wilde rennen. Dat vond ik helemaal niet leuk. Ook na school, als ik in bed lag, had ik dat.

Symen

Wat Symen had, heet een sociale angststoornis. Dat betekent dat je bang bent voor contact met andere mensen.

Bonzend hart

Als je bijvoorbeeld iets wilt vragen in de klas, lukt het soms niet. Dan kan je hart heel hard gaan bonzen en kun je gaan zweten. Zo merk je dat je heel erg angstig bent.

Erover praten

Volgens onderzoekers hebben heel veel kinderen best grote angsten. In elke schoolklas zitten volgens hun wel 1 of 2 leerlingen met een sociale angststoornis.

De onderzoekers vinden het belangrijk dat kinderen hierover leren praten. Dan kunnen ze bijvoorbeeld een behandeling krijgen om er mee om te leren gaan.

Symen had ook hulp van een psycholoog en had daar veel aan:

De therapie heeft mij geholpen. Ik heb allerlei oefeningen gedaan. De angsten zijn dan niet meteen voorbij maar langzaam ging het beter.

Symen