Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Alle kinderen naar dezelfde school: het werkt vaak niet goed

Er zijn grote problemen met het zogenaamde passend onderwijs. Niet alle leerlingen die hulp en extra ondersteuning nodig hebben, krijgen dat ook. Dat blijkt uit een groot onderzoek onder leraren.

Wat is passend onderwijs?

Bij passend onderwijs zitten alle kinderen op dezelfde school. Dus kinderen zonder beperking, maar ook kinderen met beperkingen, gedragsproblemen of leerproblemen. En ook kinderen met bijvoorbeeld ADHD, autisme, of het syndroom van Down.

Het idee is dat kinderen met een beperking zo niet naar een speciale school hoeven, maar gewoon tussen de andere kinderen kunnen leren.

Veel juffen en meesters hebben het op die scholen te druk om alle kinderen te helpen. En als kinderen niet de juiste begeleiding krijgen, kunnen ze slechter gaan presteren en worden hun problemen vaak erger. Soms komen kinderen zelfs thuis te zitten, omdat het op school niet meer gaat.

Speciale scholen

In Nederland zijn er ook scholen speciaal voor kinderen die extra hulp nodig hebben. Daar hebben juffen en meester wel vaker de tijd om hulp te geven. Ook begrijpen de kinderen elkaar daar soms beter.

In de video hierboven hoor je kinderen van de speciale basisschool het Mozaïek in Den Haag. Veel van hen hebben het wel geprobeerd op een gewone school, maar ook bij hen ging dat niet goed. Zij zijn blij met de speciale school.