Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Max (12) werd geraakt door de bliksem

De afgelopen weken heeft het vaak hard geonweerd. Veel kinderen vinden zoiets eng, maar voor Max van 12 was het extra heftig. Hij werd geraakt door de bliksem.

Het ging buiten flink tekeer toen Max besloot te gaan douchen. Hij hoorde een harde knal, liep de douche uit en viel op de grond. Zijn moeder vond hem daar en belde 112.

Ik heb nog nooit iemand gezien die zoiets heeft overleefd.

Arts van het brandwondencentrum

Max voelde zich erg slecht na de blikseminslag. Hij had veel pijn in zijn spieren. Vooral zijn borstkas deed zeer.

Artsen hebben hem goed gecontroleerd. Ze zeggen dat zijn lichaam de bliksem goed heeft opgevangen. Waarschijnlijk komt dat omdat hij veel sport.

Waarschuwing

Max wil graag iedereen waarschuwen voor douchen met onweer. De kans dat er iets gebeurt is klein, maar het kan echt gevaarlijk zijn. Ieder jaar worden zo'n 15 mensen door de bliksem geraakt.

Ik heb heel veel ongeluk gehad, maar ook zeker heel veel geluk.

Max

Wil jij weten wat je kan doen bij onweer? Lees hier een paar handige tips.

- Zoek onderdak. Ga zo snel mogelijk naar binnen in je huis en blijf zo kort mogelijk buiten. Schuil niet onder een boom, daar kan bliksem juist makkelijker inslaan.

- Ben je bij onweer buiten en gaan de haartjes op je armen overeind staan? Dan kan er bliksem dichtbij zijn. Maak jezelf dan zo klein mogelijk door te hurken, en doe je handen over je oren. Maak zo min mogelijk contact met de grond.

- Blijf uit de buurt van water. De elektriciteit van bliksem kan makkelijk door water heen. Wacht dus ook eventjes met je handen wassen, douchen of in bad gaan.

Bekijk ook