Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nieuwe insectenplaag in Nederland: het draaigatje

De afgelopen weken heeft de eikenprocessierups voor flink wat overlast en jeuk gezorgd. En nu wordt er gewaarschuwd voor alweer een nieuwe insectenplaag. Het gaat om de mierensoort 'het mediterraan draaigatje'.

Vervelend

De mieren kunnen erg vervelend zijn omdat ze planten in de tuin opeten. Ook kunnen ze binnen komen en dan krijg je ze moeilijk weer weg. En misschien wel het vervelendst: ze kunnen ook bijten.

Het draaigatje komt eigenlijk uit Zuid-Europa. Ze zijn waarschijnlijk via planten in Nederland gekomen. Ze hebben de naam 'draaigatje' gekregen omdat ze hun achterlijf alle kanten op kunnen bewegen. Ze draaien dus veel met hun gat.

De kolonies kunnen erg groot worden. Soms zijn er zelfs nesten van honderden meters lang met miljoenen mieren erin. Tot nu toe zijn er kolonies gezien in de provincies Gelderland en Zuid-Holland. Experts zijn bang dat de mieren zich snel over de rest van Nederland gaan verspreiden.

Het is nog niet duidelijk wat er tegen de mieren gedaan kan worden. Wel worden er allemaal manieren bedacht om ze te bestrijden.

Bekijk ook