Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nederlandse gamer Rojo tweede op WK Fortnite (en meteen miljonair)

De Nederlandse gamer Dave Jong is tweede geworden op het WK Fortnite in de Amerikaanse stad New York. Dave is 21 jaar en speelt onder de naam Rojo. Hij zit in een team met de Britse gamer Wolfiez. Samen wonnen ze meer dan 2 miljoen euro.

Dave vindt het 'supervet' dat hij heeft gewonnen. Hij dacht wel dat hij in de top 10 zou eindigen, maar de tweede plek had hij niet verwacht. Hij weet ook nog niet wat hij met al het geld gaat doen.

Een huis heb ik eigenlijk niet nodig. Ik zit nog steeds prima bij mijn moeder op mijn kamer.

Dave (Rojo)

50 teams wisten zich te plaatsen voor de duo-ronde. Naast Dave, deden ook nog drie andere Nederlanders mee. Dmitri 'Mitr0' van de Vrie eindigde ook in de top-10. Hij en zijn Britse teamgenoot werden zesde en wonnen zo'n 200.000 euro.

Hoe werkt het spel?

In Fortnite spring je met een parachute uit een vliegende bus. Je moet dan wapens verzamelen en zo veel mogelijk tegenstanders verslaan. Degene die als laatste overblijft wint.

Het WK wordt gehouden in een groot stadion. 22.000 fans kunnen live bij de wedstrijd zijn. Roel van Niekerk is voor het Jeugdjournaal bij het WK en laat zien hoe dat er ongeveer uitziet:

Roel van Niekerk
@RoelvanNiekerk
Het is het raarste podium dat ik ooit heb gezien. Twee verdiepingen, en je kan de spelers niet ‘echt’ zien. Ze hebben een camera op hun hoofd en wij in het stadion kijken dus eigenlijk alleen maar naar schermen.
1 jaar geleden

Het duo-toernooi werd gewonnen door het Oostenrijks-Noorse tweetal Aqua en Nyhrox. Zij krijgen bijna 3 miljoen euro. Later vandaag zijn de solo-spelers aan de beurt. Daar zitten geen Nederlanders bij.

E-sports

Het eerste WK Fortnite is een groot toernooi. Het stadion zit stampvol en de winnaar krijgt meer geld dan de winnaars van de Tour de France en Wimbledon. Toch is er weinig aandacht voor op televisie. Ook andere e-sports zie je nauwelijks terug op tv. Is dat terecht of niet? Reageer op de stelling:

202
E-sports moeten net zoveel aandacht krijgen als gewone sporten.
Eens56.3%
Oneens43.7%

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken

Bekijk ook