JINT Saudi

Vrouwen in Saudi-Arabië mogen nu reizen zonder toestemming van man

Vrouwen in Saudi-Arabië hebben vanaf vandaag geen toestemming meer nodig van een man om het land uit te reizen. Lange tijd was die toestemming wel nodig. Dat die regel nu is afgeschaft, is dus best bijzonder.

Nog steeds beslissen mannen heel veel voor vrouwen in Saudi-Arabië. Maar die strenge regels worden wel ietsje soepeler. Sinds een jaar mogen vrouwen zelf autorijden. En vrouwen vanaf 21 jaar hebben nu dus geen toestemming meer nodig als ze naar het buitenland willen.

Ook mogen ze nu allerlei dingen zelf regelen zonder toestemming. Zoals een scheiding aanvragen of hun kind laten inschrijven bij de gemeente.

Kritiek

Ondanks het versoepelen van de strenge regels voor vrouwen, is er veel kritiek op het land. Want vrouwen hebben niet dezelfde rechten als mannen. Inwoners die daar kritiek op hebben, worden hard aangepakt. Ze belanden zelfs in de gevangenis. Ook mag het volk geen kritiek op de leiders hebben.

Goede indruk

Sommigen zeggen daarom dat Saudi-Arabië de regels alleen aanpast om goed over te komen bij andere landen. Zij vinden dat de leiders van het land nog steeds niet goed met het volk omgaan.