Waarom demonstreren honderdduizenden mensen in Hongkong?

Waarom demonstreren honderdduizenden mensen in Hongkong?

In de Chinese stad Hongkong gaan demonstranten al bijna drie maanden lang de straat op om de demonstreren. Soms met meer dan 100.000 mensen tegelijk. Ook vandaag was er weer een grote demonstratie. Maar wat willen die demonstranten eigenlijk?

Vrijheid

De inwoners van Hongkong zijn vooral bang dat de Chinese regering te veel te zeggen krijgt in hun stad. Hongkong hoort officieel wel bij China, maar het gaat er heel anders aan toe. In Hongkong is vrijheid van meningsuiting, zijn andere regels en spreken mensen ook een andere taal.

De laatste jaren krijgt China steeds meer macht in de stad. Eerder dit jaar wilde de baas van Hongkong bijvoorbeeld een wet invoeren waarmee de regering van China nog meer te zeggen zou krijgen. Daardoor zouden tegenstanders van China in de problemen kunnen komen.

De demonstranten willen niet alleen dat die regel niet doorgaat, maar ook dat er nieuwe verkiezingen komen en de baas van hun stad opstapt.

Paraplu's?

De demonstraties vallen extra op door de zee van paraplu's. Die zijn er niet alleen tegen de regen. Inwoners hebben ze ook mee als bescherming, omdat de politie eerder traangas en geweld gebruikte. Vandaag viel dat gelukkig mee en werd er geen geweld gebruikt.

Als je de demonstratie van boven bekijkt, zie je alleen maar paraplu's