Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

In dit dorp gaan bevolkingsgroepen om de beurt naar school

In een dorp in Kosovo hebben ze een probleem: er is maar 1 school, terwijl 2 bevolkingsgroepen die school willen gebruiken. Dat zijn de Serviërs en de Albanezen.

Apart

De twee bevolkingsgroepen leven niet samen en doen alles apart. Ze willen daarom niet dat hun kinderen samen naar school gaan. Dat komt door een oorlog van vroeger.

Kosovo is een land in het oosten van Europa. Ruim twintig jaar geleden was het daar oorlog. Het gebied was toen nog een provincie van Servië. Maar in het gebied woonden vooral Albanezen. Zij wilden niet langer bij Servië horen, omdat ze slecht werden behandeld. Ze wilden een eigen land. Maanden lang werd er gevochten en duizenden mensen kwamen om het leven.

Na de oorlog duurde het nog jaren voordat Kosovo een eigen land werd. In Kosovo wonen nog steeds vooral Albanezen, maar op sommige plekken wonen ook Serviërs.

En dus gaan de Servische Emilija en de Albanese Ylleza in hun dorp op verschillende tijden naar school. In de ochtend mogen de Servische kinderen. In de middag komen de Albanese kinderen. In de video hierboven zie je hoe dat gaat.