Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Aanvallen op grootste oliebedrijf van de wereld

Met drones is dit weekend een aanval gepleegd op een groot oliebedrijf in Saudi-Arabië, een land in het Midden-Oosten. Daardoor zijn grote branden ontstaan.

Vijanden

Veel mensen willen weten wie er achter de aanval zit. Dat is erg ingewikkeld, want Saudi-Arabië heeft veel vijanden. Dat komt omdat ze mee vechten in een oorlog in het buurland Jemen. Al bijna vijf jaar wordt daar veel gevochten. Tienduizenden mensen zijn door de oorlog omgekomen.

Saudi-Arabië is een heel rijk land. Dat komt doordat er veel olie in de grond zit.

Van olie wordt onder andere diesel en benzine gemaakt en daar rijden bijna alle auto's in de wereld op. Daarom willen veel landen die zelf geen olie hebben, het van Saudi-Arabië kopen. Per dag worden er in het land 10 miljoen vaten olie gemaakt om te verkopen.

Door de aanval kan maar de helft van de olievaten worden gemaakt. Veel landen maken zich daarom zorgen of er genoeg olie te koop blijft.

Volgens Saudi-Arabië is de brand inmiddels onder controle maar kan het wel nog weken duren voordat er weer net zoveel olie gemaakt kan worden als eerst.