Deze minister is vandaag de 'designated survivor': maar wat is dat?

Deze minister is vandaag de 'designated survivor': maar wat is dat?

Het is vandaag Prinsjesdag. Dat is één van de belangrijkste dagen in de Nederlandse politiek. In de Ridderzaal in Den Haag worden de plannen van de regering voor het komende jaar bekendgemaakt.

Daar zijn alle belangrijke mensen die Nederland leiden bij. Maar voor het eerst moet er dit jaar één minister expres wegblijven. Die is de zogenoemde 'designated survivor'.

Ramp

'Designated survivor' betekent letterlijk 'aangewezen overlevende'. Die persoon is aangewezen om Nederland te leiden als alle andere belangrijke politici om het leven komen. Bijvoorbeeld door een ramp. Die kans is heel erg klein, maar de regering wil geen risico nemen.

Vergadering

De minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, is die 'designated survivor'. Hij kan er vandaag niet bij zijn vanwege een vergadering in Straatsburg. En dat kwam dus eigenlijk best goed uit. Want één politicus moet dus in ieder geval niét in de Ridderzaal zitten vandaag.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten hebben ze al jaren een 'designated survivor'. Diegene wordt tijdens grote politieke gebeurtenissen urenlang verborgen gehouden, mocht er iets gebeuren.