Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Advocaat in grote rechtszaak doodgeschoten in Amsterdam

In Amsterdam is vanochtend op straat een man doodgeschoten. De man was van beroep advocaat. Hij was bezig met een grote rechtszaak.

De politie is nog op zoek naar de dader die is gevlucht. Sommige scholen in de buurt hielden kinderen voor de zekerheid binnen.

Kroongetuige

De rechtszaak waar de advocaat mee bezig was gaat over een gevaarlijke criminele organisatie. De advocaat hielp iemand die tégen die criminele bende wilde getuigen. Nabil B. heet die getuige en hij was zo belangrijk dat hij kroongetuige werd genoemd.

Wat is een kroongetuige?

Een kroongetuige is de belangrijkste getuige in een rechtszaak. Het is een man of vrouw die vroeger crimineel was, maar nu juist de politie helpt criminelen op te sporen. Hij of zij vertelt de politie wat hij of zij weet over de mensen met wie hij vroeger samenwerkte. In ruil voor die informatie, krijgt de kroongetuige zelf minder straf. De bendeleden vinden de kroongetuige vaak een verrader.

Ook Nabil B. werd als verrader gezien door de leden van de bende. Zij zouden hem het liefst willen tegenhouden. Daarom wordt hij als kroongetuige op een geheime plek beveiligd en beschermd. Toch proberen criminelen van de bende hem te bedreigen. In 2018 gingen ze zelfs zo ver dat zij de onschuldige broer van Nabil B. lieten vermoorden.

En nu is dus ook zijn advocaat doodgeschoten. Zoiets ernstigs is nog nooit gebeurd in Nederland. Veel mensen zijn geschrokken van het nieuws.