Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Over de hele wereld staken jongeren voor het klimaat

In veel landen in de wereld protesteren kinderen en volwassenen voor het klimaat. Dat doen ze na een oproep van de Zweedse Greta Thunberg. Zij maakt zich zorgen over klimaatverandering en vindt dat wereldleiders te weinig doen.

Overal in de wereld

In Nederland is in Maastricht een mars. Ook op veel andere plekken in de wereld zijn grote bijeenkomsten. Wij leggen je bij een paar plekken uit wat er wordt gedaan:

- Sydney (Australië)

Honderdduizenden Australiërs, waarvan de meesten scholieren, zijn de straat op gegaan. Scholen in het land vinden het spijbelen niet erg en geven de kinderen geen straf.

- Brussel (België)

In Brussel lopen mensen vanmiddag mee in een grote mars. Om op te vallen hebben ze groene en gele paraplu's bij zich.

- New York (Verenigde Staten)

In New York worden meer dan één miljoen (!) protesterende leerlingen verwacht. Zij mogen van hun 1.800 scholen spijbelen.

Greta heeft niet voor niets deze dag uitgekozen. Aankomende maandag komen wereldleiders bij elkaar in New York. Ze proberen dan afspraken te maken over het klimaat. De hele week gaan actievoerders de straat op, ze hopen dat de wereldleiders naar hen luisteren.

Volgende week vrijdag is er in Den Haag grote klimaatmars gepland.

Deelnemers van de klimaatstaking in Sydney
EPA

Bekijk ook