Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Gletsjer van de Mont Blanc smelt, net als op veel andere plekken

Een groot deel van een gletsjer van de Mont Blanc dreigt te smelten en in te storten. Vanwege het gevaar zijn onder aan de berg wegen afgesloten en huizen ontruimd.

De Mont Blanc is de beroemdste berg van Europa. De top ligt op 4.810 meter hoogte en zit op de grens tussen Frankrijk en Italië.

Schuivend ijs

Een gletsjer is een grote massa ijs van bevroren sneeuw. Als er teveel smelt, kunnen er gevaarlijke lawines van ijs en sneeuw ontstaan.

Als je goed kijkt, kun je het zelfs zien schuiven, zo hard gaat het.

Italië-correspondent Angelo van Schaijk

Ook op andere plekken smelten gletsjers en ijskappen steeds sneller. Dat blijkt uit een groot onderzoek van meer dan 100 wetenschappers uit zo'n 30 landen. Daarin staat ook dat het water in de oceanen stijgt en dat stormen steeds extremer worden.

Volgens de onderzoekers komt het allemaal door klimaatverandering. Om de veranderingen tegen te gaan, is het volgens de wetenschappers belangrijk om minder broeikasgassen uit te stoten.