Speelgoed speciaal voor jongens of meisjes: kan dat nog wel?

Speelgoed speciaal voor jongens of meisjes: kan dat nog wel?

Minister Ingrid van Engelshoven wil dat er een einde komt aan apart speelgoed voor jongens en meisjes. Ze wil dat kinderen zelf een keuze kunnen maken.

Poppen of auto's

Nu wordt er in reclames vaak gezegd waarom speelgoed alleen leuk is voor meisjes of juist alleen voor jongens. Zo zie je in reclames voor poppen alleen meisjes. En zijn auto's of blokken juist vooral voor jongens gemaakt. Ook in winkels ligt het speelgoed meestal gescheiden.

Dat is allemaal niet goed, zegt de minister. Want meisjes kunnen net zo goed met auto's of blokken spelen. Net als dat jongens met poppen kunnen spelen.

Frankrijk

In Frankrijk gaan ze nog een stap verder. Daar mogen winkels voortaan geen speelgoed speciaal voor jongens of speciaal voor meisjes verkopen. En als ze reclame maken voor speelgoed, moeten ze zich op jongens én meisjes richten.

Vanaf volgend jaar mag het personeel in Franse speelgoedwinkels ook niet meer aan de klanten vragen of een cadeau voor een jongen of voor een meisje is. Zo willen ze ervoor zorgen dat alle kinderen met alle soorten speelgoed kunnen spelen.