Nederlanders gooien minder voedsel weg

Nederlanders zijn de afgelopen jaren minder voedsel gaan verspillen. Gemiddeld gooien mensen per jaar ongeveer 34 kilo afval weg. Dat is bijna 7 kilo minder dan drie jaar geleden.

Drinken

Ook is er minder drinken weggespoeld via de gootsteen en het toilet. In 2016 werd nog 57 liter weggegooid, nu nog maar 45 liter per persoon.

Meest verspilde voedsel per persoon per jaar

  • Brood en deegwaren: 7,3 kilo
  • Zuivel: 5,1 kilo
  • Groente: 3,7 kilo
  • Fruit: 3 kilo
  • Aardappelen: 2,9 kilo
  • Sauzen en vetten: 2,7 kilo
  • Vlees en vleeswaren: 2,3 kilo
  • Pasta's: 1,0 kilo
  • Gebak en koek: 1,0 kilo
  • Snoep en snacks: 0,8 kilo

Meeste verspilde dranken per persoon per jaar

  • Koffie en thee: 23 liter
  • Zuivel: 14 liter
  • Frisdrank en sappen: 6 liter
  • Sauzen: 1 liter
  • Wijn en bier: 1 liter

Nederland heeft als doel om in 2030 half zo veel afval weg te gooien als in 2015. Om dat te bereiken zijn er campagnes om voedselverspilling te voorkomen.