Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Limburg probeert wasberen te vangen met sardientjes

Ze lijken heel lief en onschuldig, maar in de provincie Limburg zijn ze er klaar mee: de wasbeer. Er leven daar zo'n 50 tot 100 wasberen en die zorgen voor schade en overlast. De provincie gaat ze nu proberen te vangen.

Sterke geur

Sardientjes moeten daarbij helpen. Deze vissen worden in kooien gelegd. Ze ruiken heel sterk en wasberen komen daarop af. Ook liggen er gedroogde abrikozen in de kooien.

Twee wasberen zijn al gevangen.

Waar komt wasberen vandaan?

De wasbeer komt eigenlijk niet uit Nederland. Jaren geleden zijn ze van Amerika naar Europa gebracht om als huisdier te houden. Ook werden ze gefokt voor hun vacht. Sinds die tijd zijn er veel wasberen ontsnapt en gingen zich in het wild voortplanten.

Nu leven de dieren al een tijd in Duitsland. Ze zijn waarschijnlijk vanuit daar naar Limburg gewandeld.

Eerst was het plan om de wasberen dood te maken. Veel mensen waren daar boos over. Zij zamelden duizenden handtekeningen in. Hierdoor besloot de provincie de dieren te vangen in plaats van te doden. De gevangen wasberen worden naar opvangplekken gebracht, zoals dierentuinen.

Bekijk ook