Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Gevechten bij de grens tussen Turkije en Syrië

Bij de grens tussen Turkije en Syrië zijn heftige gevechten uitgebroken. Het Turkse leger valt de Koerdische strijders aan die daar wonen. De Turkse regering vindt dat de Koerden daar weg moeten.

Veel landen zijn boos op Turkije. Ze vinden dat de Koerdische strijders daar juist goed werk hebben gedaan. Ze hebben namelijk geholpen om de terroristengroep IS in Syrië te verslaan. Dat deden ze samen met militairen uit de Verenigde Staten.

Te veel macht

IS is nu verslagen en daarom is de VS weggegaan uit het gebied. De Koerdische strijders zitten nog wel in dat gebied, en dat vindt Turkije niet goed. Volgens de Turkse president hebben de Koerdische strijders er te veel macht en zijn het terroristen.

De Turkse president zegt dat Turkije het gebied is binnengevallen om er vrede te brengen. En om het er veiliger te maken.

Maar voorlopig is het in het gebied juist onveiliger dan eerst. Tienduizenden mensen proberen voor de gevechten te vluchten.

Inwoners van noordoost-Syrië verlaten hun huizen voor de Turkse aanvallen
AFP

Veel landen zijn geschrokken van de aanval. Ze zijn het er niet mee eens dat de Koerdische strijders worden aangevallen. Ook Nederland vindt dat niet goed, zegt premier Rutte.