Nobelprijs voor de Vrede naar premier van Ethiopië

Nobelprijs voor de Vrede naar premier van Ethiopië

De Ethiopische premier Abiy Ahmed heeft de Nobelprijs voor de Vrede gekregen. Dat is een van de belangrijkste prijzen ter wereld.

Vrede

Abiy Ahmed is sinds anderhalf jaar de premier van het Afrikaanse land. In die tijd heeft hij veel gedaan om vrede in het land te krijgen. Vooral in het gebied dat grenst aan het buurland Eritrea.

In dat gebied is veel onrust geweest. Nu gaat het beter door een nieuwe overeenkomst tussen beide landen. Ethiopië en Eritrea houden zich nu aan dezelfde landsgrenzen. Dat zorgt voor meer vrede.

Abiy Ahmed is de persoon die in het afgelopen jaar het meest heeft gedaan om de Nobelprijs voor de Vrede 2019 te verdienen.
De uitreikers van de prijs

Verder heeft Abiy Ahmed ook andere landen in Afrika geholpen om meer vrede te krijgen. Mede dankzij hem gaat het nu beter tussen Eritrea en Djibouti en tussen Kenia en Somalië.

Zo ging de bekendmaking:

De bekendmaking: de Ethiopische premier Abiy Ahmed wint de Nobelprijs van de Vrede

Vooraf werd ook de 16-jarige Greta Thunberg genoemd als mogelijke winnaar. Zij heeft gezorgd voor stakingsacties over de hele wereld voor het klimaat.

Ze heeft deze grote prijs dus niet gewonnen. Wel is al bekend dat ze de Internationale Kindervredesprijs gaat winnen. Die prijs krijgt ze volgende maand in Den Haag.