Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Boeren hebben succes met protesten, maar zorgen ook voor problemen

Honderden boeren hebben in 8 provincies actie gevoerd tegen regels over stikstof. Ze willen niet aan strengere regels moeten voldoen.

In 4 provincies kregen de boeren hun zin. In Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland komen er toch geen nieuwe regels voor boeren.

Problemen in Groningen

Niet overal gingen de protesten rustig. In Groningen liep het enorm uit de hand. Daar probeerden boeren het provinciehuis in te rijden. Ook gooiden ze stro over politie-agenten heen.

Politie-agenten krijgen stro over zich heen
ANP

De protesten gaan allemaal over stikstof. Dat zit in uitlaatgassen van bijvoorbeeld auto's, vrachtschepen en fabrieken. Ook zit het in mest van dieren.

De stof is slecht voor het milieu. Door te veel stikstof kunnen planten en bomen minder goed groeien of zelfs verdwijnen.

Vol met trekkers

In de plaatsen Assen, Arnhem, Groningen, Haarlem, Den Haag, Lelystad, Utrecht en Zwolle stond het rond de provinciehuizen vol met tractoren. Ook hadden de boeren een hoop spandoeken bij zich.

Bekijk ook