JEUGDJOURNAAL - Boerenprotest

Boeren bezig met nieuw protest in Den Haag

Honderden boeren zijn bezig met een nieuw boerenprotest. Ze willen meer respect en minder last krijgen van nieuwe regels over stikstof.

In Den Haag staan de boeren met honderden trekkers op het Malieveld. Daar mochten ze niet demonstreren, maar ze zijn er toch heen gegaan.

De boeren doen in Den Haag nog meer dingen die niet mogen. Zo hebben ze trambanen geblokkeerd en wegafzettingen van de politie genegeerd. Ook steken ze vuurwerk af.

Trekkers op het Malieveld

Eerder vandaag waren de boeren in De Bilt, een plaats in de provincie Utrecht. Daar in de buurt zit het RIVM, oftewel het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Zij hebben de berekeningen gemaakt over hoeveel stikstof er overal in de lucht komt.

De boeren vertrouwen de berekeningen van het RIVM niet. Ze vinden dat er betere metingen moeten worden gedaan. Daarom protesteerden ze op deze plek.

Het leger in de stad

De boeren hadden ook het plan om naar het Binnenhof in Den Haag te gaan. Dat is de plek waar alle politici zijn. Protesteren is daar verboden. Om te voorkomen dat de boeren er toch komen, is het leger ingezet om ze tegen te houden.

Het leger zet wegen af

Twee weken geleden was er ook een groot protest van boeren in Den Haag. En een paar dagen geleden protesteerden boeren in bijna alle provincies.

Vind jij het allemaal goed, of vind je het wel genoeg zo? Laat je mening weten bij de stelling:

Het is terecht dat de boeren weer actie voeren.

11.981 stemmen

Deze stelling is gesloten

69% 8.321 stemmen

30% 3.660 stemmen