Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rellen en arrestaties bij demonstraties in Spanje

In de Spaanse stad Barcelona hebben een half miljoen mensen gedemonstreerd. Ze willen dat de regio Catalonië een onafhankelijk land wordt. Maar de regering is het daar niet mee eens.

Het protest zorgde voor rellen. Er zijn zo'n 90 mensen gewond geraakt en ongeveer 50 mensen gearresteerd. De actievoerders staken onder andere auto's in brand en blokkeerden belangrijke snelwegen.

NOS Jeugdjournaal

Wat is anders aan Catalonië?

Catalonië ligt in het noordoosten van Spanje. De mensen in dit gebied hebben hun eigen taal en cultuur. Ook hebben ze een eigen regering en president. Zij maken wetten die alleen in Catalonië gelden.

Ook al hebben ze in deze regio veel eigen dingen, de Spaanse regering blijft de baas.

Twee jaar geleden riep de president van Catalonië de onafhankelijkheid uit. Catalonië was voortaan een eigen land, zei de president. Maar dat mag volgens de Spaanse wet niet.

Verraad

De Spaanse regering heeft de president ontslagen en de politici die het met hem eens waren opgesloten in de gevangenis. Volgens de Spaanse regering hebben zij Spanje verraden.

Langer in de gevangenis

Gisteren werd bekend dat de politici nog langer in de gevangenis moeten blijven. De demonstranten zijn daar woedend over en hebben gezegd dat ze net zolang blijven protesteren tot de politici worden vrijgelaten.

Bekijk ook