JJ Rechtszaak Syriegangers

Vrouwen en kinderen uit IS-gebied eisen hulp

Nederlandse vrouwen en kinderen die vastzitten kampen in Syrië willen terug naar Nederland. Ze willen dat de Nederlandse regering hen helpt, maar dat wil de regering niet. De vrouwen eisen nu via de rechter dat ze worden opgehaald.

In totaal gaat het om 23 vrouwen en hun 56 kinderen. Sommige van de kinderen zijn in Nederland geboren, andere zijn daar geboren.

De Nederlandse regering zegt dat het te gevaarlijk is om naar het kamp te reizen. Ook zijn sommige mensen bang dat de vrouwen gewelddadige ideeën hebben.

Opa's en oma's

Bij de rechtbank stonden vandaag ook veel familieleden van de vrouwen en kinderen. Zij willen heel graag dat hun kleinkinderen en dochters naar Nederland worden gebracht.

Zoals opa Klaas. De dochter van Klaas zit met haar vijf kinderen in het kamp al-Hol in het noorden van Syrië. Haar oudste zoon is 12 jaar.

Mijn kleinkinderen hebben er niet om gevraagd. Mijn dochter is er op eigen houtje heengegaan samen met haar man. De kinderen hebben er niet voor gekozen.
opa Klaas

Als het inderdaad gebeurt dat de kinderen naar Nederland kunnen komen, ligt er een uitgebreid plan van de kinderbescherming klaar om hen zo goed mogelijk op te vangen. Je ziet het in de video hieronder.

Wat gebeurt er met Nederlandse kinderen uit IS-gebied?