Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Minister van het leger zegt sorry tegen Tweede Kamer

Ank Bijleveld, de minister die over het leger gaat, heeft sorry tegen de Tweede Kamer gezegd. Haar ministerie heeft namelijk niks gezegd over onschuldige mensen die zijn omgekomen door Nederlandse bommen in de oorlog tegen IS, terwijl ze dat wél wisten. De Tweede Kamer is daar boos over.

Het gaat allemaal om een bombardement in 2015, in het land Irak. Er waren toen verschillende landen bezig met vechten tegen terreurorganisatie IS. Ook Nederland hielp mee. In juni van dat jaar hebben ze een fabriek gebombardeerd. Daarbij kwamen ook 70 onschuldige mensen om die in de buurt van de fabriek woonden.

De Nederlandse minister die in 2015 over het leger ging, was Jeanine Hennis. Zij heeft gezegd dat er toen geen onschuldige mensen zijn omgekomen. Maar nu blijkt dat ze wél wist.

Blijven

Er is nu een andere minister: Ank Bijleveld. Zij zegt dat ze pas afgelopen vrijdag heeft gehoord over de omgekomen mensen en dat ze het daarom niet eerder aan de Tweede Kamer kon vertellen.