Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Duitsland herdenkt de val van de Berlijnse Muur

In de Duitse stad Berlijn is een belangrijke gebeurtenis herdacht: de val van de Berlijnse Muur. Precies 30 jaar geleden begon het afbreken van een groot gedeelte van de Muur. De Muur deelde de stad Berlijn in tweeën.

Om de val van de Muur te herdenken, stopten mensen vandaag rozen in de spleten van een stuk van de Muur dat nog wel overeind staat. Ook waren er toespraken en muziek.

Wat was de Berlijnse Muur?

Van 1961 tot 1989 stond er in Berlijn een kilometerslange dikke muur. De muur moest het oosten en westen van Berlijn van elkaar scheiden. Mensen uit het ene deel van de stad, mochten niet in het andere deel komen en andersom.

Dit had te maken met een ruzie die na de Tweede Wereldoorlog ontstond. De winnaars van de oorlog besloten om Duitsland in twee stukken te verdelen. Ook de stad Berlijn bestond uit twee delen, gescheiden van elkaar met een muur.

Veel families en vrienden werden door de muur van elkaar gescheiden. De muur werd zwaar bewaakt. Veel mensen probeerden over de muur te komen, maar dat lukte bijna niemand. Mensen die het toch probeerden, werden soms zelfs doodgeschoten.

Toen de Muur viel, in 1989, was het groot feest. Familie en vrienden die aan verschillende kanten van de muur woonden konden elkaar na 28 jaar eindelijk weer zien.

Mensen vieren de val van de Berlijnse Muur in 1989
RTR

Grote delen van de Muur zijn inmiddels weggehaald. Sommige stukken staan er nog wel. Vaak zijn ze flink versierd met graffiti.

Zo ziet de Berlijnse muur er nu uit
RTR