Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Geweld bij bijeenkomst actiegroep tegen Zwarte Piet

In Den Haag is een bijeenkomst van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet flink verstoord. De actiegroep was aan het vergaderen toen er opeens mensen met geweld probeerden binnen te komen.

Ze maakten auto's kapot en gooiden stenen tegen de ramen. De mensen van Kick Out Zwarte Piet schrokken zich rot.

Er waren kinderen binnen, mensen waren helemaal in paniek.

Een van de mensen van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet

De actiegroep was aan het vergaderen over Zwarte Piet. Ze vinden het niet oké dat Zwarte Piet een donkere huidskleur heeft. Dat doet ze denken aan de tijd van de slavernij.

De tijd van slavernij is een periode van meer dan 150 jaar geleden. Mensen met een donkere huidskleur werden toen als slaaf gebruikt door mensen met een lichte huidskleur. Ze moesten hard werken en werden slecht behandeld. Ook Nederland deed daaraan mee.

Volgens de actievoerders van Kick Out Zwarte Piet is het Sinterklaasfeest daarom niet leuk voor mensen met een donkere huidskleur.

De mensen die de vergadering verstoorden zijn voorstanders van Zwarte Piet. Zij vinden dat het uiterlijk van Zwarte Piet niet met slavernij te maken heeft. Ze zeggen dat de traditie moet blijven zoals het nu is.

De politie heeft vijf mensen opgepakt, die ervan worden verdacht de schade te hebben aangericht. Andere mensen zijn nog niet opgepakt, daar wordt nog naar gezocht.

Bekijk ook