JJ Syriegangers

Rechter: Nederland moet IS-kinderen terughalen

De rechter heeft besloten dat Nederland zijn best moet doen om 56 kinderen zo snel mogelijk op te halen uit Syrië. De kinderen zitten op dit moment vast in kampen.

De moeders van de kinderen zitten ook vast in het kamp. Zij hadden de Nederlandse regering om hulp gevraagd, maar die wilde de vrouwen en kinderen niet helpen. De moeders waren namelijk aangesloten bij de terroristische groep Islamitische Staat.

Omdat de regering de vrouwen niet wil helpen, gingen ze naar de rechter.

De Nederlandse regering vond het te gevaarlijk om naar het kamp te reizen. Ook zijn er veel mensen die denken dat de vrouwen en mogelijk hun kinderen gewelddadige ideeën hebben.

De rechter vindt die reden niet goed genoeg. Hij zegt dat de kinderen in een noodsituatie zitten en daar hebben ze niet zelf voor gekozen.

De moeders hebben dat wel gedaan en zouden daarom geen recht hebben om naar Nederland te komen. Het is ook niet duidelijk of Nederland hen terug gaat halen.

Wat gebeurt er met de kinderen?

Voor de kinderen ligt er een uitgebreid plan van de kinderbescherming klaar om hen zo goed mogelijk op te vangen. Je ziet er meer over in de video hieronder.

Wat gebeurt er met Nederlandse kinderen uit IS-gebied?