Zoë had anorexia, maar moest lang wachten op hulp

Zoë had anorexia, maar moest lang wachten op hulp

Kinderen met een eetstoornis moeten vaak lang wachten op hulp. Volgens een groep artsen moet dat snel veranderen, want zo'n eetstoornis is heel gevaarlijk. Je kunt er enorm ziek door worden en er zelfs aan overlijden.

Veel mensen met een eetstoornis willen niet eten, omdat ze bang zijn om aan te komen. Zoë van 15 weet er alles van. Zij had de ziekte anorexia. Daarbij denk je dat je te dik bent, terwijl dat niet zo is.

Doordat Zoë lang moest wachten op hulp, viel ze veel te veel af.

Ik ging mezelf vergelijken met anderen en ik vond mezelf eigenlijk gewoon lelijk en te dik. En daar wilde ik wat aan doen.
Zoë

Die negatieve gevoelens begonnen al toen ze 8 was en werden steeds erger.

Toen haar moeder zag dat het echt niet goed ging, zochten ze samen hulp. Maar dat duurde lang. Het duurde maanden voordat ze behandeld kon worden. En daar hebben meer kinderen last van.

We merkten dat kinderen en jongeren lang op wachtlijsten stonden. In die periode worden ze zieker en moeten ze vaak in het ziekenhuis worden opgenomen.
Kinderarts Annemarie van Bellegem

Ook Zoë belandde in het ziekenhuis omdat ze zo weinig woog. Uiteindelijk kon ze naar een kliniek waar ze niet weg mocht en gedwongen moest eten.

Zoë bleef uiteindelijk meer dan een jaar in de kliniek. Na flink doorzetten en veel therapie werd ze weer helemaal beter. Ze kan nu weer naar school en met vriendinnen afspreken.

Heb je vragen over dit onderwerp of negatieve gedachten over je uiterlijk. Op de site 99 Gram kun er veel informatie over vinden en chatten met deskundigen.