Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Pien neemt veel medicijnen en moet heel veel meten

Steeds meer kinderen krijgen de ziekte diabetes, ook wel bekend als suikerziekte. Pien is een van hen. Net als 6000 Nederlandse kinderen heeft ze type 1 en daar kan ze niets aan doen.

Je hebt verschillende types diabetes. Bij diabetes zit er te veel suiker in het bloed. Het lichaam kan de bloedsuiker niet op peil houden. De officiële naam van de ziekte is diabetes mellitus. Diabetes type 1 en 2 zijn het bekendst.

Mensen met overgewicht krijgen vaak type 2. Soms lukt het om van de ziekte af te komen door veel te bewegen en op je voeding te letten. Je kunt niet altijd voorkomen dat je type 2 krijgt. Soms zit diabetes in de familie, maar ook ouder worden vergroot de kans op diabetes type 2.

Dat is anders bij type 1. Dat heeft niks te maken met overgewicht. Kinderen met deze ziekte maken door een fout in hun lichaam geen insuline meer aan. Dat is een stof die je lichaam wel nodig heeft.

Pien kreeg begin dit jaar te horen dat zij de ziekte heeft. Ze belandde in het ziekenhuis en leeft nu met veel medicijnen en moet constant letten op wat ze eet.

Ik ben wel verdrietig want het is een groot ding in je leven. Je went er wel weer aan, maar het wordt nooit leuk.

Pien

In de video hierboven laat Pien zien hoe haar leven eruitziet en waar ze allemaal rekening mee moet houden.