Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Sinterklaas is aangekomen!

Sinterklaas is weer in het land! In Apeldoorn was de officiële intocht en daar waren ruim 25.000 mensen bij.

Sinterklaas kwam daar niet aan met de stoomboot, maar met een stoomtrein. Dat komt doordat het kanaal in Apeldoorn niet breed genoeg is voor een stoomboot.

Protesten

Er waren veel vrolijke gezichten, maar ieder jaar is er ook discussie over Piet. Mensen die voor en tegen Zwarte Piet zijn, hebben in meerdere steden geprotesteerd.

De tegenstanders van Zwarte Piet vinden het niet goed dat de pieten een donkere huidskleur hebben. Dat doet ze denken aan de tijd van de slavernij. Volgens de actievoerders is het Sinterklaasfeest daarom niet leuk voor mensen met een donkere huidskleur. Ze vinden de traditie racistisch.

Tegenstanders van Zwarte Piet protesteren in Nijmegen
ANP

De voorstanders van Zwarte Piet zeggen dat het uiterlijk niets met slavernij te maken heeft. Ze zeggen dat de traditie moet blijven zoals het nu is en dat ze absoluut niet discrimineren.

In Groningen ging het zo ver dat de voor- en tegenstanders ruzie met elkaar kregen. Ook in Leeuwarden, Emmen en Alkmaar was er door de protesten onrust. Een paar mensen zijn aangehouden.

Leuke dag

Toch ging het op de meeste plekken gewoon goed en hebben bijna alle kinderen veel zin in het Sinterklaasfeest. Sint zelf vond het in ieder geval een geslaagde dag:

Het was fantastisch!

Sinterklaas