Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Er werd bij mij thuis geschreeuwd, gedreigd en ook geslagen'

Iedere dag uitgescholden worden, of zelfs geslagen. Duizenden kinderen in Nederland hebben hiermee te maken. Ze zijn slachtoffer van kindermishandeling. Uit onderzoek blijkt dat in elke klas 1 kind zit dat te maken heeft met mishandeling.

Deze week is de week tegen kindermishandeling. Deze week wordt er aandacht gevraagd voor het probleem. Mirthe was slachtoffer van kindermishandeling.

Mijn ouders hadden heel vaak ruzie. Voor mij was het gewoon normaal. Het was gewoon zoals het was.

Mirthe

Mirthe wordt als kind thuis mishandeld. Ze wordt geslagen en regelmatig uitgescholden. Op een gegeven moment was ze zo hard geslagen dat ze niet meer goed kon lopen.

Ik kon niet meer meedoen met gym. Toen zei ik: ik ben van de trap gevallen.

Mirthe

In groep 8 is het de juf van Mirthe die in de gaten heeft dat er iets niet klopt. De juf merkt dat Mirthe liever niet naar huis wil. Samen kletsen ze erover en krijgt Mirthe de hulp die ze nodig heeft.

Mirthe was helemaal niet bekend met kindermishandeling. Er werd eigenlijk niet over gesproken op school. Tijdens de 'Week tegen kindermishandeling' wordt er juist over gesproken in de klas. Op 150 scholen in Brabant is er een speciale krant over kindermishandeling uitgedeeld. Om zo makkelijker over het onderwerp te kunnen praten.

Onze verslaggever Bart Tuinman was vandaag op basisschool Wandelbos in Tilburg om samen met hun de krant te lezen. In de video hierboven zie je hoe dat ging.

NOS Jeugdjournaal

Wat kun je doen als jij of iemand je omgeving te maken krijgt met kindermishandeling?

Praat erover. Als je zelf mishandeld wordt of als je denkt dat een klasgenootje of buurtgenoot mishandeld wordt: vertel het dan aan een volwassene die je vertrouwt. Bijvoorbeeld met je ouders, je opa en oma, je juf of meester of iemand anders in je omgeving die je vertrouwt. Zij kunnen je helpen.

Bel of chat met de Kindertelefoon. Als je dat niet durft, of als een vervelende gebeurtenis juist is gekomen door iemand in jouw omgeving, kun je bellen of chatten met de Kindertelefoon. Zij weten precies wat ze moeten doen in zo'n situatie en kunnen jou helpen.

Zit jij ergens mee - voor jezelf of voor iemand anders - of wil je er gewoon iets over kwijt? Via de site www.fier.nl/chat kun je van 19:00 tot 06:00 anoniem praten over je problemen. Met de kindertelefoon bellen kan natuurlijk ook. Zij zijn te bereiken op het telefoonnummer 0800 - 0432 of via kindertelefoon.nl.