Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De regering hoeft toch niet Nederlandse kinderen uit kampen in Syrië te halen

De regering hoeft toch niet een groep van Nederlandse vrouwen en kinderen die in kampen in Syrië zitten terug te halen. Anderhalve week geleden besloot een rechter nog dat Nederland dat wel moest doen, maar vandaag besliste een hogere rechter dat het niet hoeft.

De opa's en oma's van die kinderen vinden dat verschrikkelijk. Zij willen juist dat hun kleinkinderen zo snel mogelijk terugkomen naar Nederland. Ze maken zich veel zorgen omdat de omstandigheden in de kampen heel slecht zijn.

Terroristische organisatie IS

De vrouwen zijn jaren geleden vertrokken naar Syrië en Irak, om zich aan te sluiten bij de terroristische organisatie IS. Toen IS werd verslagen zijn de vrouwen en hun kinderen gevangen genomen en naar kampen in Syrië gebracht.

Daar zijn de omstandigheden heel slecht. Er is te weinig eten en drinken en er zijn geen dokters.

De vrouwen willen al langer met hun kinderen terug naar Nederland. En ze vragen de Nederlandse regering om hulp. Maar die vindt het te gevaarlijk om naar de kampen te reizen. Ook zijn er mensen die denken dat de vrouwen en misschien hun kinderen gewelddadige ideeën hebben gekregen door IS.

Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie is blij met de uitspraak van de rechter. Hij vindt dat de vrouwen zelf de keuze hebben gemaakt om naar IS-gebied te reizen en zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie.

Onze verslaggever Bart maakte eerder deze video bij de eerste uitspraak van de rechter:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.