Veel kinderen met hiv in Afrika worden niet geholpen

In Afrika worden kinderen met hiv vaak niet behandeld. Hiv is een virus waardoor je de ziekte aids kan krijgen. Hieraan kan je ook overlijden.

Van alle kinderen met hiv krijgt minder dan de helft hulp. Dat heeft het Aidsfonds onderzocht. Die stichting zet zich in voor iedereen met hiv of aids.

Waarom worden veel kinderen niet behandeld?

Als kinderen worden geboren, dan is er een kans dat ze hiv krijgen als hun moeder dat ook heeft. Er zijn meerdere redenen waarom deze kinderen niet geholpen kunnen worden.

  • Kinderen die thuis worden geboren in plaats van in een ziekenhuis, worden niet getest op het hiv-virus. Op die manier weten ze niet of ze besmet zijn.
  • Als kinderen wél in een ziekenhuis worden geboren, krijgen ze de hiv-test. Maar het duurt meerdere weken voordat de uitslag van die test er is. Tegen die tijd zijn de kinderen vaak al naar huis.
  • Kinderen die het hiv-virus hebben kunnen hier medicijnen tegen krijgen. Maar deze pillen zijn eigenlijk voor volwassenen bedoeld. Ze zijn dus niet gezond voor de kinderen. Ook vinden ze de pillen vaak vies en slikken ze daarom niet in.

Elke vijf minuten gaat een kindje dood aan aids. Het Aidsfonds wil hier iets tegen doen. Ze zijn nu aan het overleggen met bedrijven die medicijnen maken. Ze hopen dat de bedrijven meer medicijnen naar arme landen gaan sturen.