Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kunnen groente en planten groeien met plas van mensen?

Een plantje sneller laten groeien door er wat koeienmest bij te strooien, dat ken je waarschijnlijk wel. Maar een plant bemesten met de plas van een mens, dat is nieuw. Onderzoekers willen erachter komen of het werkt.

Het kan belangrijk zijn voor een missie naar de planeet Mars. Om daar ooit te kunnen wonen, is het namelijk nodig om daar groente te kunnen maken. Zo kunnen astronauten misschien hun eigen voedsel verbouwen.

Hoe werkt het?

Als astronauten plassen, kunnen ze de plas schoonmaken en weer opnieuw opdrinken als water. Bij het schoonmaken blijft er een nog bepaald stofje over. De onderzoekers gebruiken dat stofje om planten mee te laten groeien. Het is eigenlijk een soort mest, maar dan voor in de ruimte.

Volgens een van de onderzoekers gaat het erg goed met de plantjes. Zelfs beter dan verwacht. Je ziet het in de video hierboven.

Meer over Mars

Als je op Mars wilt leven, heb je nog veel meer nodig dan eten en drinken. Je moet er dan ook kunnen ademen en hebt bescherming tegen de zon nodig. Hoe dat allemaal zit, zie je in deze video van onze serie Uitgezocht.

Kunnen we op planeet Mars wonen? | UITGEZOCHT #5

Bekijk ook