Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Jacky heeft hiv en durft daarover te praten

Om de 40 seconden gaat er ergens op de wereld iemand dood door aids. Dat is een ziekte die mensen krijgen door het hiv-virus. Vandaag is het Wereld Aids Dag en staan mensen stil bij de slachtoffers.

Het hiv-virus kan zich verspreiden als iemand die ermee besmet is seks heeft met iemand anders. Ook kan een zwangere vrouw die het hiv-virus heeft dat overdragen op de baby in de buik. Die wordt dan dus met hiv-geboren.

Jacky van 11 jaar verloor haar moeder aan de ziekte en heeft zelf het virus.

Haar pleegmoeder dacht dat Jacky dood zou gaan toen ze het hoorde, maar dat is gelukkig niet zo. Er zijn goede medicijnen voor hiv-patiënten waardoor ze geen aids krijgen. Voor Jacky betekent het dat ze iedere dag een klein pilletje moet slikken. In veel andere arme landen zijn die medicijnen er niet.

Ik vind het jammer dat ze daar geen pillen of pakketten heen sturen.

Jacky

Vandaag onthult Jacky een nieuw standbeeld voor alle slachtoffers van de ziekte. Jacky hoopt dat er daardoor meer aandacht voor de ziekte komt en dat ook kinderen in arme landen beter geholpen kunnen worden.

Jacky bij het nieuwe standbeeld
ANP