Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rusland mag niet meedoen aan de Olympische Spelen

De komende vier jaar mag Rusland niet meedoen aan de Olympische Spelen en WK's. Dat betekent dat het land niet bij de Olympische Zomerspelen van 2020 in Tokio en de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking is.

Ook mag Rusland niet meedoen bij wereldkampioenschappen van een heleboel sporten. Een voorbeeld is het WK voetbal van 2022.

De beslissing is gemaakt door het WADA. Dat is een organisatie die tegen doping in de sport is.

Wat is doping?

Sommige sporters gebruiken verboden middeltjes om sterker te worden en beter te kunnen sporten. Dat spul heet doping. Omdat dit ongezond en vooral oneerlijk is voor de andere sporters, is het verboden om doping te gebruiken.

Het WADA controleert met dopingtests of sporters het wel of niet gebruiken. Ze controleren bij de tests of er verboden stoffen in de plas of in het bloed van een sporter zitten.

De afgelopen jaren zijn veel Russische sporters betrapt op gebruik van doping. En uit een groot onderzoek blijkt nu dat het land ook niet eerlijk is met de resultaten van dopingtests. Tienduizenden resultaten zijn vals of verwijderd.

Bewijzen

Sommige sporters uit het land kunnen nog wel meedoen aan grote sporttoernooien. Dat mag alleen als ze echt kunnen bewijzen dat ze nooit doping hebben gebruikt. Dan sporten ze niet voor Rusland, maar voor zichzelf.

Rusland kan nog tegen de beslissing in gaan. Dan gaat een sport-rechter er opnieuw naar kijken.