Boeren voeren nog een keer actie in Amsterdam en Den Bosch

In Amsterdam en Den Bosch komen boeren opnieuw in actie tegen regels over stikstof. Deze keer wilden ze niet voor veel chaos zorgen. Bij het vorige protest stond namelijk meer dan 1000 kilometer file op de snelwegen.

Brunch

Op de Dam in Amsterdam was een boerenbrunch. Al het eten is in Nederland verbouwd en geoogst. Hiermee willen de boeren laten zien dat zij belangrijk zijn voor ons land en dat ze last hebben van de stikstofregels. Iedereen die zin had, kon mee-eten.

Noord-Brabant

Ook in Den Bosch in Noord-Brabant, zijn vandaag een paar honderd protesterende boeren te vinden. In deze stad gaan politici stemmen over stikstofregels. De boeren protesteren, omdat ze vinden dat de regels in Noord-Brabant strenger zijn dan in andere provincies.

Wat is stikstof?

Stikstof zit in uitlaatgassen van bijvoorbeeld auto's, vrachtschepen en fabrieken. Ook zit het in mest van dieren. Door te veel stikstof kunnen dieren en planten minder goed groeien of zelfs verdwijnen.

Boeren zouden het te veel uitstoten en dat is niet goed voor de natuur. Volgens sommige politici moeten daarom veel boerderijen met kippen en varkens weg. Boeren zijn het daar niet mee eens.

Bekijk ook