Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rechter: Nederland moet uitstoot van broeikasgassen tegengaan

De Nederlandse regering is verplicht om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Dat heeft een rechter vandaag benadrukt bij een grote rechtszaak.

In de rechtszaak stond de Nederlandse regering tegenover milieu-organisatie Urgenda. Volgens de mensen van Urgenda moeten we voor het klimaat veel minder gassen als CO2 uitstoten.

Het gas CO2 heet eigenlijk koolstofdioxide. Het wordt uitgestoten door bijvoorbeeld fabrieken, auto's en vliegtuigen. Omdat er heel veel van is, blijft het hangen. De warmte van de zon kan hierdoor niet goed weg.

Het gevolg is dat het warmer wordt op aarde en daardoor verandert het klimaat. Dat zorgt over de hele wereld voor grote problemen, zoals overstromingen en droogte.

Er zijn al twee keer eerder rechtszaken over het onderwerp geweest. Beide keren kreeg Urgenda gelijk.

De Nederlandse regering was het niet eens met de eerdere beslissingen van de rechters. Ze vinden dat politici zelf mogen beslissen wat ze tegen de uitstoot van broeikasgassen doen. De politici willen niet dat rechters dit voor ze bepalen.

Een nieuwe rechter geeft die politici geen gelijk. In wetten en regels waar Nederland zich aan houdt, staat namelijk dat de regering alle inwoners moet beschermen. Daarom moet de regering ook klimaatverandering tegengaan.

25 procent minder CO2

De mensen van Urgenda zijn heel blij met de nieuwe uitspraak. Nederland is nu verplicht om de uitstoot van CO2 flink omlaag te brengen voor het einde van volgend jaar. Er moet 25 procent minder CO2 uitgestoten worden dan 30 jaar geleden.