Rechter: Nederland moet uitstoot van broeikasgassen tegengaan

Rechter: Nederland moet uitstoot van broeikasgassen tegengaan

De Nederlandse regering is verplicht om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Dat heeft een rechter vandaag benadrukt bij een grote rechtszaak.

In de rechtszaak stond de Nederlandse regering tegenover milieu-organisatie Urgenda. Volgens de mensen van Urgenda moeten we voor het klimaat veel minder gassen als CO2 uitstoten.

Er zijn al twee keer eerder rechtszaken over het onderwerp geweest. Beide keren kreeg Urgenda gelijk.

De Nederlandse regering was het niet eens met de eerdere beslissingen van de rechters. Ze vinden dat politici zelf mogen beslissen wat ze tegen de uitstoot van broeikasgassen doen. De politici willen niet dat rechters dit voor ze bepalen.

Een nieuwe rechter geeft die politici geen gelijk. In wetten en regels waar Nederland zich aan houdt, staat namelijk dat de regering alle inwoners moet beschermen. Daarom moet de regering ook klimaatverandering tegengaan.

25 procent minder CO2

De mensen van Urgenda zijn heel blij met de nieuwe uitspraak. Nederland is nu verplicht om de uitstoot van CO2 flink omlaag te brengen voor het einde van volgend jaar. Er moet 25 procent minder CO2 uitgestoten worden dan 30 jaar geleden.