Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Juan Carlos vluchtte naar de VS en werd opgesloten

Alles achterlaten en naar een ander land verhuizen. Het is voor de meeste Nederlandse kinderen niet goed voor te stellen, maar voor veel kinderen in Guatemala is het best normaal.

Vorig jaar probeerden tienduizenden kinderen met hun ouders naar de VS te vluchten. De ouders hopen daar werk en een beter leven te vinden. Juan Carlos kan erover meepraten. Hij trok naar de VS en werd weer teruggestuurd.

We hadden ons verstopt voor de grenspolitie, maar ze zagen ons. Ik werd gescheiden van mijn vader.

Juan Carlos

Hij moest naar de gevangenis en bleef zeven maanden in de VS. Daarna kon hij terug naar Guatemala en zag hij zijn vader weer.

Klasgenoot Alex is niet gevlucht, maar zijn vader wel. Die werkt nu in de Verenigde Staten. De jongen heeft hem al drie jaar niet gezien.

Ik wil dat hij terugkomt, ik mis hem.

Alex

In de klas van Alex en Juan Carlos zitten meer kinderen met een heftig verhaal. Volgens meester Rolando is het daardoor moeilijk om goed op te letten op school. In de video hierboven zie je er meer over.