Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Steeds vaker deurbel met camera, maar mag dat wel?

Steeds meer mensen hebben een deurbel met een camera, dat wordt ook wel een slimme deurbel genoemd.

Door de camera kunnen mensen zien wie er voor hun deur staat en dat zou helpen tegen inbrekers. De politie is er daarom blij mee. Vijf gemeenten delen de camera-deurbellen zelfs uit op plekken waar veel wordt ingebroken.

Privacy

Toch zijn er ook twijfels over de slimme deurbellen. Er wordt met de camera's namelijk een deel van de straat gefilmd en dat mag niet altijd.

Wanneer mag je filmen?

In de wet staan regels over wanneer je wel of niet op straat mag filmen, maar die regels zijn niet heel duidelijk. Je mag bijvoorbeeld alleen de straat filmen als er een gevaar is, maar er zijn ook uitzonderingen. Zo mag je op veel plekken wel filmen als je met een bordje laat weten dat er wordt gefilmd.

De organisatie die privacy van mensen in de gaten houdt maakt zich zorgen over de slimme deurbellen. Zij gaan met medewerkers van de politie en gemeente praten, zodat ze zich beter aan de regels houden.

Bekijk ook